27.8.11

Dukan

is the thing....för att ha minskat 7,8 kilo på 35 dagar kan inte vara en bluff......

ETT AVGÖRANDE MÖTE – ELLER MANNEN SOM BARA TYCKTE OM KÖTT
Min första kontakt med sjuklig fetma går tillbaka till den tiden då jag, som en mycket ung doktor gjorde min praktik inom allmänmedicin i Montparnasseområdet i Paris. Där specialiserade jag mig också på neurologi för förlamade barn i Garches, en förort till Paris.
Jag hade på den tiden en patient som var sjukligt fet, en fryntlig och vansinnigt trevlig bokförläggare. Jag behandlade honom regelbundet för hans påfrestande astma. En dag kom han för att besöka mig och bekvämt sittandes i min fåtölj som knakade under hans vikt sa han: ’Doktorn, jag har alltid varit nöjd med din behandling, jag litar på dig och jag kom hit idag för jag vill be dig om hjälp att gå ner i vikt.’
Under den här tiden var det jag visste om näringslära och fetman det som mina lärare lärt mig i skolan. Det betydde detsamma som att man skulle äta mat med lågt kaloriinnehåll och minimala portioner som visserligen såg normala ut men som var så små att alla med riktig fetman bara log och flydde. För, de stora ätarna som levde livet fullt ut var varje idé om dessa ransoner orimliga.
Jag stammande fram en ursäkt och försökte förklara att jag inte kände till så mycket om vetenskapen kring bantning.
’Vilken vetenskap pratar du om? Jag har träffat varenda expertis i hela Paris, alla som vill sätta mig på en svältdiet. Sen min ungdom har jag förlorat över 317 kg och varje gång har jag lagt på mig allt igen. Jag måste erkänna att jag aldrig varit riktigt motiverad och utan att lägga någon skuld på min fru så har hon inte gjort mig någon tjänst genom att älska mig oavsett alla mina extra kilon. Jag hittar inga kläder som passar mig och ärligt talat så börjar jag bli rädd för min hälsa.’
Han avslutade sedan sin berättelse med en sista bekännelse vilket för sig självt hade fått min professionella sida att ändra min inställning:
’Sätt mig på vilken diet du vill, förbjud vilken föda som helst, vad som helst förutom kött, jag gillar det allt för mycket’.
Och jag kan fortfarande komma ihåg hur jag svarade utan någon som helst tvekan:
’Fint, eftersom du tycker så mycket om kött, kom tillbaka i morgon på fastande mage och väg dig här på min våg. Sedan ska du under de närmaste fem dagarna endast äta kött. Men du måste undvika feta sorter som skinka, lamm och annat som revbensspjäll och kotletter. Grilla ditt kött och drick så mycket vatten du kan. Om fem dagar kommer du tillbaka på tom mage och väger dig igen’.
’Ok, vi är överens.’ svarade han
Fem dagar senare var han tillbaka. Han hade gått ner nästan 5,5 kg. Jag kunde inte tro mina ögon och inte han heller. Jag kände mig någonstans bekymrad men han såg ut att må bra, muntrare än någonsin och sa att han aldrig mått bättre och att han dessutom slutat snarka. Han viftade bort mina tvivel. ’Jag klarar det här. Jag mår toppen, det fungerar och jag känner mig taggad’.
Så han lämnade mig igen för ytterligare fem dagar med att enbart äta kött och han lovade mig att han skulle ta blod- och urin prover till nästa gång.
När han kom tillbaka hade han tappat ytterligare 2 kg och jublande visade han mig sina testresultat. Alla tester var fullt normala, inget socker, inget kolesterol och inget urinsyra.
Under tiden gick jag till medicinalskolans bibliotek där jag tillbringade tid med att lära mig mer om näringslära och då ingående om kött och mitt sökande fick mig att upptäcka den fantastiska familjen protein vars främsta familjemedlem var just kött.
Så när han kom tillbaka fem dagar senare, fortfarande i tipptopp form och hade gått ner ytterligare 1,8 kg bad jag honom att tillsätta fisk och skaldjur till sin kost vilket han tacksamt tog emot. Han hade utforskat det mesta redan när det gällde måltider med enbart kött.
När det hade gått 20 dagar hade han gått ner hela 10 kg. Han gjorde ytterligare blod och urin tester som även denna gång visade på samma fina resultat som första gången. För att spela ut alla mina kort bad jag honom att tillföra återstående proteinkategorier som ägg och fågel. För att stilla min oro bad jag honom också att dricka tre liter vatten om dagen.
Nu gav han också efter och började införa grönsaker till sina måltider. Jag var rädd att det hade varit borta från hans diet för länge.
När han kom tillbaka efter fem dagar hade han inte gått ner ett gram. Han använde detta som ett argument att gå tillbaka till sin favorit diet med enbart proteiner som han utvecklat smak för speciellt då han kunde äta så mycket han ville av allt det han tyckte om. Jag lät honom få som han ville under ett villkor, han skulle variera sin kost med varannan vecka enbart proteiner och varannan skulle han också äta grönsaker. Jag argumenterade för att han annars skulle riskera brist på vitaminer vilket han inte alls köpte. Hur som helst så gick han med på att tillföra grönsaker då han lidit av förstoppning på grund av bristen av fibrer i hans diet.
Så det var så här som min alternativa proteindiet föddes och även mitt intresse för olika kategorier av fetma och kraftig övervikt. Det
ändrade för alltid inriktningen på mina studier och mitt yrkesliv.

Inga kommentarer: